Jouw Boompje maakt het verschil

Boompje voor Thuis voorziet jouw kamer van de ideale plant. Maar er is meer. Wij als team van Boompje voor Thuis vinden het ontzettend belangrijk dat we verder kijken dan onze eigen huiskamer. Bomen zijn de zuurstof maskers van de aarde, en daar kunnen wij samen met jouw een slag slaan. Samen met onze partner One Tree Planted zorgen wij ervoor dat er voor elke bestelling die jij doet, er ergens anders een boom wordt geplant!

Bestel jij kamerplanten? Dan planten wij een boom!

Waarom bomen? Bomen verschonen de lucht die wij ademen, filteren het water dat we drinken en geven een thuis aan meer dan 80% van onze biodiversiteit. Daarnaast zijn onze bomen goed voor 1.6 miljard banen en zijn in 25% van onze medicijnen verwerkt.

 

WATER

Bomen spelen een grote rol in het opvangen van regenwater, maar ook het voorkomen van overstromingen en verschuivingen. Niet alleen boven de grond, maar met name onder de grond; de wortelsystemen van bomen zorgen voor een ondergronds filtersysteem waardoor water geleidelijk wordt afgevoerd en tegengehouden. volgens de ‘Food and Agriculture Assiciation of the United Nations’ kan één boom tot wel 15,000 liter per jaar opvangen.

LUCHT

Bomen zuiveren de lucht die we ademen. Bladeren en stammen fungeren als echter filtersystemen die CO2 en bepaalde gifstoffen ontleden. Ook fijnstof, rook en andere stoffen die wij zelf creëren in dichter bevolkte gebieden worden door bomen opgevangen. Hiermee hebben bomen ook direct een positieve impact op onze klimaatverandering.

BIODIVERSITEIT

Één boom kan het thuis zijn voor honderden soorten insecten, schimmels, planten en dieren. Elk van deze heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur aan boom-soort, en dat maakt de diversiteit in bomen ook zo belangrijk. Verschillende soorten bossen verspreid over de hele wereld zorgen dus voor onze biodiversiteit. Ook Nederland heeft zijn eigen selectie aan bomen, welke zorgen voor onze eigen biodiversiteit. Zo is de Veluwe nog steeds het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa, welke zorgt voor veel dier- en plantensoorten in ons land.

SOCIALE IMPACT

Naast natuurlijke voordelen, zorgen bomen ook voor ons in de meest directe zin; bossen geven ons werk, denk maar aan het Staatsbosbeheer, onderzoekers, verschillende soorten van toerisme. Een duurzame manier van het onderhouden van onze bossen zorgt ook voor hout dat we gebruiken voor de bouw en het verwarmen. Daarnaast zijn de bomen natuurlijk ook nog een directe voedselbron voor mens en dier, met fruitbomen, notenbomen en bessen. En wat dacht je van ons papier?

GEZONDHEID

Naast bovenstaande punten, die natuurlijk al heel wat doen met onze gezondheid, zijn bomen ook nog eens goed voor onze mentale gesteldheid. Uit cijfers blijkt dat mensen die uitzicht hebben op bomen gemiddeld sneller herstellen. We ervaring minder stress en angsten zodra we in de natuur tussen de bomen lopen. En natuurlijk worden we ook nog eens beschermd voor de zon!

KLIMAAT

Onze bomen zijn uiteindelijk van levensbelang als het gaat om ons klimaat. Klimaatverandering zijn we inmiddels allemaal bekend mee, en het lijkt rap te gaan. De grote bosgebieden zoals de Amazone hebben een ongelofelijk grote impact als het gaat om het omzetten van CO2 in zuurstof. Maar naast deze gebieden is het uiteindelijk elke boom die het verschil kan maken, zelf de boom op de hoek van jouw straat.